Amor op wielen”

Een avondvullende komedie in drie bedrijven

voor 4 mannen en 5 vrouwen

door Hilda Vleugels en Raymond Goovaerts

Wat is er speciaal aan dit stuk?

Eerst en vooral het feit dat een vrouw de hoofdrol speelt. Hilda Vleugels heeft dat gegeven tot haar specialiteit gemaakt en is niet aan haar proefstuk op dat gebied. Dat ze meer met dat bijltje hakt en ervaring heeft voel je duidelijk.

Ten tweede, de hoofdrol is een gehandicapte. Dat is een zeldzaam gegeven . De rol kan zowel door een valide als een gehandicapte worden gespeeld. Ik ben zelf gehandicapt en heb een gehandicapte dochter . Daardoor zijn alle situaties levensecht . Als gehandicapte heb ik ook dagelijks te maken met de administratie zoals beschreven. Het personage van sociaal assistente is erg herkenbaar voor alle betrokkenen. De nieuwste technieken komen aan bod met hun voor en nadelen. En dat alles wordt gekruid met een ongeëvenaard gevoel voor humor en een pittig taalgebruik. Een stuk met als protagonist een gehandicapte . En in de hoofdrol een vrouw. Twee zeldzame eigenschappen. Dat samenspel maakt dit stuk erg interessant.

PERSONAGES

VALERIE DE BATSELIER : Fysisch gehandicapt meisje in rolstoel. +/- 20 jaar. Door zuurstoftekort bij de geboorte zijn haar benen verlamd. Vrolijke flapuit. Actief en vinnig. Extrovert en ad rem. Bereddert het huishouden.

MAURICE DE BATSELIER : Haar vader. Weduwnaar. Romantisch en gevoelig. Snel ontvlambaar voor vrouwen. Beïnvloedbaar. Extrovert. MYRIAM : Bruisende vriendin van Valerie. Studente.

BETTY : Veertiger. Liefje van Maurice. Stroperige, hautaine en wraakzuchtige vrouw.

SAMANTHA : Dertiger. Knap en levendig dametje met veel sexappeal. Type dom blondje.

MARILOU DELACROIX : maatschappelijk assistente. Dertiger. Goedlachs, gedienstig, bijdehand, weerbaar en kordaat. Eerder gereserveerd en op afstand. KEVIN : Sympathieke postbode. Knappe, vrolijke, vlotte jongeman met gevoel voor humor.

PIERRE CLAES : student. Macho met Ferrari, GSM en dikke bankrekening van zijn vader. Een geslepen rokkenjager. BILLY : Klunzige, ongemanierde computerfreak. Zo heet als een smeltoven en zo zot als een voordeur. Doet ALLES om aan een lief te geraken.

KORTE INHOUD

Valerie zit in een rolstoel, is bijdehand en enorm goed ter taal. Ze bereddert het huishouden voor zich en haar pa en is de secretaresse van de plaatselijke volleybalclub. Net als iedere andere tiener/twen droomt Valerie van een romance, van de liefde… Voor haar ogen en zeer tegen haar zin, dwarrelt haar pa (weduwnaar) probleemloos van het ene liefje naar het ander. En Valerie werkt ze één voor één buiten. Maar als haar beste vriendin ook nog komt kwijlen over haar nieuw lief, is bij Valerie de maat vol. Zij wil ook een lief! In een zotte bui zet ze – samen met haar vriendin – een gekke annonce op Internet… De nieuwe postbode blijkt een vriendelijke jongen te zijn. Maar als Pierre, een keiknappe bink (a.h.w. een gekloonde Boyzoner:-)) zich komt inschrijven in de volleybalclub en bovendien nog een “gezonde” interesse betoont voor Valerie, slaan haar hormonen op hol. De postbode en haar vriendin waarschuwen haar voor Pierre. Maar dat is boter aan de galg. Ze is tot over haar oren verliefd. Pa heeft inmiddels een nieuw liefje: de sensuele Samantha. Het duurt niet lang of Pierre en Samantha worden betrapt op een slippertje. Valerie’s teleurstelling is groot. Toch twijfelt ze nog. Misschien was Samantha wel de verleidster en Pierre het slachtoffer?… Na allerlei complicaties (een afgeknipte broek, een gedeukte Ferrari, een hitsige hond, enz.) blijkt toch, dat Pierre de ware niet was. En meteen kondigt zich een nieuwe kandidaat aan: Billy, een Internetfreak (met dito woordenschat). Hij beantwoordt geheel aan de eisen, die Valerie in de annonce stelde: “ruig, woeste haargroei, ooglapje, Schots rokje, doedelzak, spierballen, directeur van een melkfabriek en zo heet als een hoogoven”… En toch weer zal blijken dat, als de nood het hoogst is, is de redding nabij is.

DECOR

Een woonkamer Links voor: Raam, tweezit en salontafel. Links achter: hal met onzichtbare voordeur en zichtbare haldeur. Achter links: buffetkast met stereo en Cd’s Achter rechts: erker met links deuropening naar slaapkamer, rechts deuropening naar badkamer. Er zijn geen deuren in de deuropeningen. Ze worden afgesloten door gordijnen. Rechts achter: trap naar slaapkamer van Maurice. Plant op staander in de hoek tussen trap en muur. Rechts: Klapdeur(en) naar keuken. Tafel met drie stoelen. Rechts voor: bureau met PC en telefoon, zonder bureaustoel.

Leesbrochure bij oberon@amateurtoneel.be