THE GODMOTHER

Situering van het verhaal

The Godmother is een romantische maffiaklucht. Het verhaal speelt zich af in deze tijd, ergens in een landelijke gemeente, in de woonkamer van het landhuis van de Familie Carleani.

De personages

‘De Godmother’ is een stuk voor tien acteurs/actrices.

Er zijn altijd 4 mannen (Sonny, Angelo, Johnny en Pietro) en 4 vrouwen (Vita, Eef, Isabella en Kelsey) nodig.

In deze versie worden 5 mannen en 5 vrouwen opgevoerd, maar ook andere bezettingen zijn mogelijk.

Bijvoorbeeld 6 vrouwen (opa Bruno wordt dan oma Brunella) en 4 mannen.

Of 4 vrouwen en 6 mannen (Rita Creemers wordt dan Rudy Creemers).

Bij een alternatieve bezetting moet er wel een minimaal aantal kleine tekstwijzigingen doorgevoerd worden.

Elke overeenkomst met bestaande personen is uiteraard louter toevallig.

· Donna Vita Carleani-Pianalto, de peetmoeder. Verse weduwe van Marino Carleani. Spreekt misschien met een hese stem, à la Marion Brando.

· Sonny Carleani, haar enige, bijzonder knappe, maar niet al te snuggere zoon die intellectueel eigenlijk niet bekwaam is om ‘de zaak’ over te nemen. Sonny is eigenlijk een (ex-)stotteraar, maar op de stotterschool hebben ze hem een ‘vertrekzin’ geleerd die hij af en toe gebruikt en die het hem mogelijk maakt om te spreken zonder te stotteren. Die vertrekzin is `jamaaralswantdaddewereuh…’ (ja maar als want dat we er euh …). Alleen bij woorden die beginnen met ‘po’ heeft hij het ontzettend moeilijk. Zijn familieleden en gesprekspartners die bekend zijn met het probleem, proberen hem dan te helpen door mogelijke woorden te suggereren. Sonny is een driftkikker.

· Don Bruno Pianalto, vader van donna Vita. Oude, licht dementerende maar nog altijd viriele man die in een rolstoel zit. Bij een alternatieve bezetting kan dit donna Brunella Pianalto-Raineri worden, de moeder van donna Vita.

· Angelo Michels, capo (knecht, manusje-van-alles, lijfwacht, luitenant) van de Familie Carleani. Angelo is een verschrikkelijk lelijk ventje. Homo? Hetero? Bi?

· Eef Vangompel, het liefje van Sonny. Eef is politieagente. Jong, knap, maar onervaren.

· Pietro Rupo, peetvader van de Familie Rupo. Een oude, sluwe maffiabaas.

· Isabella Rupo, knappe dochter van Pietro Rupo. Isabella heeft altijd in het buitenland gewoond en gestudeerd.

· Kelsey Tielemans, jonge, werkloze vrouw

· Johnny Gielen, RVA-ambtenaar. Johnny heeft een lichte lispeling. Is een beetje een schlemiel.

· Rita Creemers, hoofd van het interimkantoor Adecco. Geen gemakkelijke tante. Rita is mogelijk een vrouwelijke Rambo en/of Terminator. Bij een alternatieve bezetting kan dit Rudy Creemers worden.

Het decor

De woonkamer van de villa van de Familie Carleani ergens op het platteland. Links voor in de zijwand terrasdeuren (of deur) die uitgeven op de tuin. Links achter in de zijwand een deur naar het bureau. In de achterwand staat de voordeur met ernaast een klein raam. Rechts drie deuren: achter één naar de kamer van opa, in het midden één naar de eetkamer/keuken en rechts voor een ‘open’ deur die leidt naar de personeelsruimtes, naar de bovenverdieping en naar de achterdeur. Deze indeling is uitsluitend richtinggevend. In de woonkamer bevindt zich een tafel met stoelen, een zetel en zeker een (leeg) Tv-toestel dat door de Carleani’s als bewaarplaats voor drugs gebruikt wordt. Verdere aankleding naar believen.

Leesbrochure bij luuk@wol.be