HARTEN TROEF

Genre: Tragikomedie

Korte inhoud

Lisa, de vrouw van Jef, wordt ziek en zal ook sterven. Als tuinman op het kerkhof wordt hij daar dagelijks geconfronteerd met de dood. Hij vindt troost in gesprekken met bezoekers, vooral met de alleenstaande Agnes en haar gehandicapte dochtertje Grietje. Bij volle maan komen de doden tot leven. Ze houden zich vooral bezig met kaarten: harten troef. Eén jaar na de dood van Lisa brengen de doden Jef en Agnes samen en bezorgen Grietje een nieuwe papa: harten troef.

Bezetting

8 dames en 6 heren + figuranten

In deze bezetting is enige soepelheid mogelijk.

Personages:

Jef: Hij is tuinman op het kerkhof. Hij is ongeveer 55 jaar, een gewone man, vrij stil, gewoon om tegen zichzelf te praten. Heeft een zekere levenswijsheid.

Elza: Gewone volksvrouw, ongeveer 60 jaar. Ze komt iedere dag op het kerkhof om haar man te bezoeken.

Germaine en Maria: Twee kwezels, kletswijven van onbestemde leeftijd. Hun levensdoel is roddelen over een ander en eten op kosten van een ander.

Kamiel en Jerom: Twee lijkdragers van 50-60 jaar. Door de jaren hebben zij veel leren verdragen… maar toch niet alles. Goeie mannen.

Agnes: Vrouw van ongeveer 40 jaar, getekend door het leven en de zorgen, op zoek naar een beetje geluk.

Grietje: Een meisje van ongeveer 16 jaar. Ze is zwaar gehandicapt en zit in een rolstoel. Ook zij zoekt geluk en warmte.

Louis: Ongeveer 45 jaar. De man van Elza. Hij is gewoon om de touwtjes in handen te nemen.

Karel: Een gepensioneerd hoofdonderwijzer. Soms komen de tikjes van zijn vroeger beroep boven. Hevig flamingant.

Juul: Een controleur van belastingen. Ongeveer 50 jaar. Een verschrikkelijk bazig type, maar…

Klaartje: Een lief meisje van ongeveer 12 jaar.

Lisa: De vrouw van Jef. Ze is ongeveer 50 jaar. Ze zit ongeveer op dezelfde golflengte als Jef. Ze verstaan mekaar met weinig woorden.

Eva: Sympathiek meisje van ongeveer 20 jaar.

Figuratie:

-Pastoor

-Familie

-Vrienden en kennissen naar godsvrucht en vermogen.

Decor

Het stuk speelt zich af op een kerkhof.

In het midden van de scène loopt een vrij brede laan die aansluit op paden links en rechts voor en links en rechts achter. Eventueel kan midden achter een groot kruis of een ander monument staan. Links voor en rechts voor staan twee rustbanken. Daarachter staan een aantal zerken.

Er moet ergens een lege plaats gelaten worden omdat tijdens de pauze een grafsteen dient bijgeplaatst te worden. Hoe dan ook, het decor moet zodanig zijn dat de sfeer van het kerkhof heel goed kan aangevoeld worden. Eventuele afwerking met bomen en struiken.

MARC SMET

Rigessel 126.

3111 Wezemaal

016/58.05.50

marcsmet@hotmail.com

http://www.marcsmet.be