KATTETONGEN

Genre: Tragikomedie

Korte inhoud

Drie broers verzamelen bij hun oude, zieke moeder. Zij droomt over vroeger en beleeft de tijd opnieuw waar haar kinderen nog tevreden waren met”kattetongen”, een eenvoudig snoepje.

Wanneer zij echter geconfronteerd wordt met de realiteit – haar erfenis wordt onder haar ogen verdeeld – vlucht zij weg. Enkel met haar kleinzoon blijft ze nog intens verbonden; hij is immers nog steeds tevreden met kattetongen.

Bezetting

4 dames en 5 heren

Personages

Bomma: Vrouw van rond de zeventig. Heeft heel haar leven hard gewerkt voor haar drie kinderen. Ze is moe en ziek. Ze woont bij haar oudste zoon.

Paul: (Pa)De oudste zoon. Is sinds een paar jaar zijn werk kwijtgeraakt en daardoor wat op de sukkel. Drinkt nogal veel. Geeft een uitgebluste indruk.

Greet: (Ma) Zij draagt in feite het gezin. Ze heeft het niet gemakkelijk met de kinderen en de bomma. Ze gaat ook nog bijverdienen met te kuisen. Ze kan soms nogal hard uit de hoek komen.

Ilse: Dochter van Paul en Greet, ongeveer 14 – 15 jaar. Puber met alle eigenschappen daarvan. Kan vlijmscherp zijn maar ook heel lief, vooral tegen bomma.

Bart: Snotneus van ongeveer acht jaar. Een speelvogel en een deugniet. Ook hij ziet zijn bomma heel graag.

Luc: Tweede zoon van bomma. Heeft ergens een plaats aan de universiteit. Heeft het schijnbaar ver gebracht. Sjiek gekleed. Ligt enorm onder de sloef van zijn vrouw.

Georgette: Vrouw van Luc. Een tang. Ze leeft boven haar stand en vindt dat ze beter is dan wie ook. Ze is enorm uit op materiële dingen, vooral geld.

Ze is opgedirkt en heel sjiek gekleed.

Jan: Jongste zoon van bomma. Hij is missionaris in Brazilië en komt met vakantie. Hij is de zachtste van de drie broers, een beetje een dromer.

Pastoor: De pastoor van het dorp, schijnbaar joviaal. Hij is echter vooral in materiële dingen

Decor

Het decor is een woonkamer. Eenvoudig, netjes, maar zonder luxe.

Rechts voor staat een sofa met een salontafel en nog een zetel.

Links van de sofa, dus bijna midden van het toneel, staat de rolstoel van bomma.

Links, iets meer naar achter, staat een tafel met stoelen.

In de fond, midden achter, is een deur die uitgeeft op een hall. Langs daar kan men naar buiten en ook naar boven.

Rechts achter is een deur naar de keuken. Links is een raam.

Het geheel kan afgewerkt worden met een kast, planten enz.

MARC SMET

Rigessel 126.

3111 Wezemaal

016/58.05.50

marcsmet@hotmail.com

http://www.marcsmet.be