EEN BEELD VAN IJS

Genre: Toneelspel

Korte inhoud

Ilse, een volwassen vrouw, komt na vele jaren op bezoek bij haar vader.

Na een aarzelende kennismaking komen we via een aantal flashbacks meer te weten over het ontstaan en de evolutie van de incestverhouding tussen de vader en zijn toen nog jonge dochter. We ontdekken de diepgewortelde haat- liefde verhouding van de dochter t.o.v. de vader. We ontdekken de schrik, de twijfel, de passie… de liefde misschien van de vader t.o.v. de dochter. Het einde is een bevrijding voor beiden… of misschien toch niet.

Bezetting

1 dame en 1 heer

Personages

De vader is ongeveer 58 jaar, de dochter ongeveer 26 jaar. Het is opvallend dat zij beiden, ondanks hun verscheurend conflict, toch heel wat raakvlakken vertonen.

Rik zoekt antwoorden op zijn vragen in de liederen van Leonard Cohen. In één van zijn teksten worden zijn gevoelens t.o.v. Ilse perfect verwoord:

As the mist leaves no scar

On the dark green hill

So my body leaves no scar

On you and never will

Decor

Een vrij kleine zolderkamer. Er zijn geen ramen. Wel is er een dakvenster dat niet noodzakelijk zichtbaar moet zijn. De buitendeur bevindt zich midden achter. Daarachter ligt een hall of gang. Rechts is de deur naar keuken en slaapkamer. Links, ietwat naar voor toe, staat een oude afgeleefde stoffen sofa, bordeaukleurig. Rechts staat een houten tafel met twee houten stoelen.

Er hangt niets aan de muur. Op de tafel staat een klein lampje.

Deze schikking kan uiteraard gewijzigd of aangepast worden. Er kan zelfs in zwarte doeken worden gespeeld.

MARC SMET

Rigessel 126.

3111 Wezemaal

016/58.05.50

marcsmet@hotmail.com

http://www.marcsmet.be