HET EVANGELIE VOLGENS MARCUS

Genre

Komedie met een heleboel anachronismen en een tikkeltje waanzin.

Korte inhoud

De evangelist Marcus vertelt het leven van Jezus.

Het verhaal begint vóór de geboorte. We zien ook het leven in Nazareth, de geboorte van Jezus met het bezoek van de drie koningen, het ontstaan van de kerk met het zoeken naar volgelingen, de mirakelen, het lijdensverhaal, de verrijzenis en de hemelvaart.

Dat hierbij een aantal anachronismen zijn naar binnen geslopen is enkel en alleen aan Marcus te wijten.

Bezetting:

4 à 5 dames – 6 à 10 heren

Personages

Het is uiteraard mogelijk dat alle rollen door verschillende acteurs en actrices worden gespeeld. Het is ook mogelijk dat een aantal dubbelrollen worden gespeeld. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden realiseerbaar. Het is dan wel noodzakelijk dat de verschillende rollen door duidelijk verschillende kledij worden geaccentueerd.

Hieronder wordt dan ook maar een voorbeeld gegeven van een rolverdeling.

MARCUS

MARIA

JOZEF

HERDER – JEZUS

HERDERINNETJE – MARIA-MAGDALENA

MARTHA

MARIEKE

KONING 1 – PETRUS

KONING 2 – JOHANNES

KONING 3 – JUDAS

Met dit voorstel komt men dus tot 6 heren en 4 dames. Het is ook mogelijk om figuranten in te schakelen, en dit wel op verschillende plaatsen in het stuk, maar dit is niet echt noodzakelijk.

Decor

Het decor wordt overgelaten aan de creativiteit van de regisseur en de decorbouwer. Soberheid is misschien wel aangewezen. Er zou moeten getracht worden om geen echte decorwissels te moeten doen, dit om de opeenvolging van de scènes zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Kledij

Het is te verkiezen dat kledij gebruikt wordt zoals tweeduizend jaar geleden: lange gewaden, hoofddeksels, hoofddoeken, sjaals en sandalen.

Op deze manier komen de anachronismen nog beter tot hun recht. Perfectie in de afwerking en de details is echter geen absolute noodzaak. Ook hier wordt veel overgelaten aan de inspiratie van de ontwerpers.

MARC SMET

Rigessel 126.

3111 Wezemaal

016/58.05.50

marcsmet@hotmail.com

http://www.marcsmet.be