ARME RIJKEN

Komedie in 3 bedrijven

Johan Catteeuw

Het gegeven:

Danielle en Patrick zijn gestrande rijken.

Patrick was jarenlang een succesvol beleggingsspecialist en slaagde erin om zich op te werken tot in de hoogste kringen van het land.

Zijn vrouw Danielle had altijd als voornaamste dagtaak “het spelen van de rol van rijke madam”.

Ze leefden jarenlang in absolute luxe en weelde in één van de sjieke villawijken van de stad.

Hun kinderen, Bruno en Stephanie zijn daar geboren en opgegroeid. Ze hebben nooit anders gekend dan het rijkelijke, onbezorgde leven in de residentiële wijk.

Het gezin kon zich, dankzij het speculatieve vernuft van vader werkelijk alles permitteren; werken was nooit de boodschap, er was een kindermeisje, een tuinman, een kokkin,… privé onderwijs…

Patrick heeft zich echter onlangs eventjes “vergist”. In plaats van “de grote slag te slaan”, liep het met zijn laatste beursverrichting heel slecht af. Patrick ging met de zaak, het huis en zijn gezin de dieperik in. Hun villa en eigendommen werden verkocht, doch, nog bleef er een put van 100 000 euro.

Patrick en Danielle ontvluchtten de stad en de schande en gingen aankloppen, honderden kilometers van hun oude woonplaats weg bij het OCMW van een landelijke gemeente. Ze kregen er een woning, het bestaansminimum en een sociaal assistente (Liesje) om hen te begeleiden…bij het herorganiseren van hun leven…en het geleidelijk afbetalen van hun schulden…

Ze hebben slechts één doel

Zo vlug mogelijk opnieuw rijk zijn en hun plaats bij de hogere klasse heroveren.

Naast het schamele OCMW huisje dat ze (voorlopig) gratis kunnen betrekken, woont een koppel kinderloze vijftigers, Marcel en Germaine.

Marcel en Germaine zijn doodgewoon en oer-Vlaams. Hun huisje en tuintje zijn netjes, alles tot in de puntjes verzorgd. Marcel en Germaine leiden een rustig, alledaags leven, hebben slechts kleine noden en behoeften.

Al snel wordt duidelijk dat Marcel en Germaine er echter zeer goed voor zitten. Ze zijn kinderloos, hebben hun hele leven gewerkt en waren beiden “enig kind”. Ze erfden blijkbaar vele honderdduizenden euro’s van hun respectievelijke ouders.

De geldhongerige, doch straatarme Danielle en Patrick naast de gierige, zuinige, doch behoorlijk rijke Marcel en Germaine… de melk bij de kat… het vlees bij de hond…

De personages

Danielle Degroote (40) Wil maar een ding. Zo vlug mogelijk weer rijk zijn. Haar geweten speelt haar niet vaak parten als het gaat om het bereiken van dit doel. Ze is lui, listig, geslepen, komediante indien nodig…en weet anderen te bespelen. Ze weet niet wat moeder-zijn betekent. Ze heeft haar kinderen nooit zelf opgevoed, ze heeft nooit het huishouden gedaan, kan (wil) niet koken, strijken, poetsen… Arm zijn maakt haar ziek… en bij momenten behoorlijk chagrijnig en koleirig… doch, ze beseft dat het nu even zo moet… ze houdt zich in… en zoekt naar oplossingen…

Patrick Duinslaegers (41) Voelt zich verantwoordelijk voor de armoedige situatie waarin zijn gezin terecht kwam, doch, gaat helemaal niet kapot aan schuldbesef. Het leven is een spel dat gespeeld moet worden. Dit is maar een intermezzo. Hij is een superoptimist. Rijk zijn interesseert hem niet, wel opnieuw rijk worden, dat is de uitdaging….Is handig, listig, vrolijk, ….

Bruno Duinslaegers (20) De zoon des huizes. De vele jaren privéonderwijs die hij mocht genieten, hebben hem niet al teveel bijgebracht. Hij is geen intellectueel. 2/3 van zijn jeugd bracht hij door voor de TV of liggend op zijn bed met één of ander videospel in aanslag. Bruno kent niets van de wereld. Hij weet niets af van de natuur, heeft geen mensenkennis, heeft geen doel in zijn leven, maar… hier in dit kleine huisje op de buiten, en vooral, in die leuke mysterieuze tuin valt zoveel te beleven en te zien. Het leven bevalt hem hier wel. Hier leert hij elke dag nieuwe dingen… en die buurman Marcel is zo behulpzaam en vriendelijk….

Stephanie Duinslaegers (21) Wil zo vlug mogelijk opnieuw een rijkeluiskind zijn. Tot grote ergernis van Danielle en Patrick weigert Stephanie haar luxueuze leventje te laten voor wat het is. Tegen wil en dank blijft ze haar rijke vriendjes ontmoeten, blijft ze paardrijden, boekt ze dure reisjes, glipt ze weg naar de beautyfarm en maakt zo de schuldenberg nog groter dan ze al is. Danielle en Patrick proberen haar in de hand te houden , maar dat lukt ze heel zelden…

Marcel Colmans (55) en Germaine Devreker (56) Hij is bouwvakker op rust. Zij werkte jarenlang in een groente verwerkend bedrijf. Het paar heeft geen kinderen en woont al jaren gezellig en vredig in de straat. Marcel heeft niet veel behoeften. Hij gaat graag vissen, speelt met de duiven, kweekt groenten, kippen, konijnen en… schikt zich geheel en al naar de wil van zijn kordate Germaine…(al laat hij tussen zijn tanden af en toe wel eens wat protest blijken…)… Sinds het huis naast hen echter een paar jaar geleden opgekocht werd door het OCMW (na het overlijden van de weduwe-eigenares Martha Muys…), kenden ze al heel wat minder rustige momenten. De ene nieuwe buren waren al luidruchtiger en vervelender dan de andere… doch… de familie Duinslaegers lijkt nu toch wel het summum. Marcel heeft er echter weinig last van. Hij kan veel verdragen. Germaine ziet de Duinslaegers echter als een soort zigeunermaffia. Ze vreest dat ze uit zijn op haar geld. Germaine is super gierig en beheert de zuurverdiende (en geërfde) miljoenen op angstvallige wijze. Het is haar dagtaak. Ze moet ook elke dag wel even naar een of andere bank om iets van haar geldzaken te checken of te regelen. Ondertussen doet ze Marcel wel afstoffen, dweilen en koken…

Liesje (Vancleven) (23) Nog maar pas in dienst als maatschappelijk assistente bij het OCMW. Heeft de moeilijke taak om het gezin Duinslaegers te begeleiden, voor zover mogelijk. Liesje is jong en onervaren. Ze wil het goed doen, doch, de Duinslaegers zijn geen integere mensen… en dat is bij haar nog niet doorgedrongen. Gaat vaak bijna door het lint en laat zich dan door zowat iedereen manipuleren.