EEN FLUITJE VAN EEN CENT

Volkse komedie in 3 bedrijven

Auteur: Johan Catteeuw

Het verhaal

Eric Huysmans woont met zijn vrouw (Linda Wyffels), dochter (Lopke Huysmans) en schoonmoeder (Mariette Sierens) in een bescheiden rijhuis. Hij “werkt” als ambtenaar. Zijn vrouw doet het huishouden, heeft vooral veel hobby’s en geen job.

Zijn schoonmoeder woont bij hem in. Het gezin leeft van de wedde van Eric en het weduwenpensioen van schoonmama. Dat is de overeenkomst. Veel meer dan in de zetel zitten en boekskes lezen doet Mariette niet. Zelfs een strandwandeling zou voor haar al te avontuurlijk zijn. Ze is nog maar pas een nieuwe heup gestoken en de dagelijkse oefeningen die kinesiste Floor Verlinden met haar komt doen, zijn er echt teveel aan. Linda is de hele dag in de weer met haar vele hobby’s. Lopke zoekt eerder een goed lief dan werk. Een goed lief zoeken is dan ook momenteel haar voltijdse dagtaak. Eric en Linda hebben een harmonieuze relatie. Er is onderling vertrouwen, ze laten elkaar in heel wat zaken vrij, en…ze hebben een “deugddoend liefdesleven, vrijen nog met een “voor hun leeftijd” behoorlijke frequentie en speelsheid.

Eric Huysmans is ambtenaar en fervent wielertoerist/ wielrenner. Reeds 9 keer won hij de parochianenkoers, en dit telkens in de klasse “36 tot 45”. Dit jaar echter zal hij niet kunnen deelnemen in die klasse, gezien hij vorig jaar op 1 december 45 is geworden. Je kan slechts deelnemen aan de “36 tot 45” wanneer je in het jaar van de koers de leeftijd van 45 niet overschreden hebt. Eric won alle vorige 10 edities… en zal nu dus aan de start verschijnen bij de klasse “46 tot 55”. Zo denkt iedereen, zo hopen en juichen zijn tegenstanders het toe. Vooral Jean Marie Vanneste , zelf nog maar 42, zijn eeuwige rivaal, en eeuwige tweede, ziet nu zijn kans schoon om ook eens te winnen. Tot zover.

Er is echter beroering in parochiaal wielerland. Eric is niet duidelijk over zijn deelname. Hij laat een beetje plagerig uitschijnen dat hij misschien toch nog een keer met de “36 tot 45” zal kunnen meedoen. Het zou hem tot recordhouder kunnen kronen met 11 overwinningen, iets wat niemand hem ooit zou kunnen nadoen. Hoe kan hij dat in godsnaam voor mekaar krijgen! Eric blijkt ook de maand voor de koers op reis te gaan naar India voor een zuiveringskuur. Voor hij naar India vertrekt, maakt hij een geheimzinnige afspraak met zijn buurman en boezemvriend Roger Verkindere omtrent een geldsom van € 5000 die tijdens zijn verblijf in India overgeschreven zal worden op de rekening van Roger. Wanneer hij van India thuiskomt, twee dagen voor de koers, gaat hij zich voor de parochianenkoers inschrijven. Zijn paspoort laat zien dat hij… geboren is op 1 januari i.p.v. op 1 december! Hij gaat dus inderdaad meerijden met de “36 tot 45”. Consternatie alom. Is zijn paspoort vals? Nee, zo blijkt na onderzoek van Jean marie Vanneste bij de gemeente. Ook blijkt Eric hij plots geen zin meer in seks te hebben. Het lukt hem niet meer. Linda verdenkt hem van ontrouw. Zij wil uitleg, waarom windt zij hem niet meer op. Als hij met haar niet voor de koers de liefde bedrijft, dan trapt ze het af. Wat heeft hij in India uitgespookt. Zal Eric de koers voor de 11de keer kunnen winnen. Zal hij voor de koers zijn jongeheer weer springlevend krijgen. Vanwaar komt nu toch die € 5000 waar Roger voor moest zorgen en wat gebeurt ermee?

Waarom vertrekt de kwebberige poetsvrouw Sonia Wauters plots ook voor een maand naar India. Kan de immer alcohol- geïntoxiceerde dokter Schiettecatte een oplossing brengen voor het impotentieprobleem van Eric. Brengt het nieuwe vriendje van Lopke, de wat teruggetrokken en schuchtere Jehovah-getuige Emmanuel Derycke buiten zijn wil om finaal dan toch beweging in deze duistere zaak…?

De personages

Eric Huysmans (45)

Heer des huizes. Ambtenaar en geobsedeerd wielertoerist/ renner. Heeft een goeie relatie met vrouw en dochter. Duldt zijn schoonmoeder in huis, omwille van haar geld.

Is tot veel bereid om toch maar koersen te kunnen blijven winnen.

Linda Wyffels (45)

Werkt niet, is huisvrouw met ontelbare hobby’s. Heeft een goede relatie met haar man, bevredigend op elk vlak. Ze houden echt van elkaar, respecteren elkaar en laten elkaar, indien nodig vrijdag

Lopke Huysmans (22)

Pittig gekleed, open karakter, van deze tijd. Werkt voorlopig nog niet omdat het vinden van een leuk lief voorrang heeft. Met een moeder die niet uit gaat werken en een oma die haar dagen liefst in de zetel slijt, is er rond haar ook weinig druk om een job te gaan zoeken.

Mariette Sierens (72)

Moeder van Linda. Woont in bij het gezin. Kost en inwoon in ruil voor het afgeven van haar weduwenpensioen. Daar kan ze beste mee leven. Mariette is, ondanks haar leeftijd, nog vrij lucied en manipuleert situaties en mensen op haar eigen heimelijke manier. Het liefste wat ze doet is in de zetel zitten en boekskes lezen.

Roger Verkindere (56)

Buurman, boezemvriend, hulpje, vertrouwenspersoon van Eric.

Roger is eerder van het volgzame type, geen doordouwer, beetje angstig van aard. Kan niet liegen en bedriegen. Roger is vrijgezel na twee mislukte huwelijken.

Dokter Schiettecatte (40)

Huisdokter van het gezin. Komt dagelijks naar Mariette kijken na haar heupoperatie. Is nooit nuchter. Bediend zich ongegeneerd van zijn heupflesje met cognac, indien gewenst. Ondanks zijn alcoholprobleem is dokter Schiettecatte echter een zeer ervaren, belezen en goed geïnformeerde arts, die mee is met zijn tijd. Geldelijk gewin drijft hem.

Floor Verlinden (26)

Kinesiste die dagelijks oefeningen komt doen met Mariette.

Geen seut. Beetje man wijverig. Laat niet met zich sollen. Time is money.

Sonia Wauters

Praatzieke poetsvrouw. Harde werker, doch geobsedeerd door geld en ziektes.

Jean-marie Vanneste

Collega wielertoerist/ wielrenner van Eric. Wil dit jaar koste wat kost de parochianenkoers in de klasse “36 tot 45” winnen.