LE TOUR DE FARCE

Komedie in drie bedrijven

Door: Johan Catteeuw

Duur:3 bedrijven

Rollen: 5 mannen en 3 vrouwen

Decor: centrale inkomhal gemeentehuis, diverse deuren naar burelen, inkomdeur, receptie)

Postbode Willy Nuytten is door een gelukkig toeval geheel onverwacht burgemeester geworden. In de week vóór de verkiezingen redde hij op zijn ronde de weduwe Somers van de CO2 verstikkingsdood. De mensen reageerden emotioneel op deze heldendaad door massaal op hem te stemmen. Zijn krappe meerderheid (slechts 1 zetel op overschot) staat na enkele weken echter al op springen doordat schepen Joost Pannecoucke zich niet meer loyaal en/of neutraal wil of kan opstellen, gezien de relatie begonnen met Elsje Malfait, receptioniste in het gemeentehuis en dochter van Gilbert Malfait, de verslagen oppositieleider, maar niet wil lukken, ondanks het feit dat Gilbert Malfait hem zijn dochter beloofde! Malfait was zelf de afgelopen 18 jaar burgemeester van Merkenrode en wil zo vlug mogelijk opnieuw de macht. Hij is erin geslaagd om Joost Pannecoucke aan zijn kant te krijgen. Nog een klein beetje meer druk en Pannecoucke stemt bij alle moeilijke dossiers mee met de oppositie. Het stuk toont de gebeurtenissen op de ochtend dat het schepencollege in spoedzitting bijeen komt in een poging om de rangen te sluiten. Het dossier “Tour de France” ligt ter tafel, de doortocht van de ronde van Frankrijk. Het schepencollege moet zijn toestemming geven. Willy Nuytten, zelf een gedreven wielertoerist wil het dossier erdoor. Het was één van de programmapunten tijdens de campagne. Pannecoucke moet (op aangeven van Malfait) tegen stemmen, maar zal hij dat wel doen?… Er is ook schepen André van Landschoot (landbouwer op rust) die er vooral op uit is van zijn ambt te genieten, en niets meer dan dat. Er is de strenge, butleriaanse gemeentesecretaris Francine Perperstraete. Zij is het die officieus de touwtjes in handen houdt op het gemeentehuis. Er is ook de kont-draaiende schepen Lucrèse Couckuyt, enkel om haar imago bekommert en Filip Pauwels, gemeentebediende, stiekem smoorverliefd op Elsje en loopjongen van Gilbert Malfait. Raken de plooien in de meerderheid gladgestreken? Wordt het uiteindelijk iets tussen Elsje en Joost, of komt Filip in extremis nog op de proppen? Houdt Elsje wel echt van Joost, of moet ze hem om haar vinger winden van haar vader? Haalt Malfait zijn slag thuis en krijgt hij de meerderheid kapot? Zal de ronde van Frankrijk kunnen passeren in Merkenrode? Zal de 17de eeuwse fontein terug opgebouwd worden… en raakt het gemeentelijk info blad op tijd klaar, met de nodige foto’s van Lucrèse?