MOLIÈRE EN HET MASKER (PATRICK BERNAUW)

VERHAAL:

Was de grote toneelauteur en acteur Molière ook de Man met het IJzeren Masker? Hij stierf op de scène, tijdens een opvoering van zijn stuk De Ingebeelde Zieke. Is het mogelijk dat hij vergiftigd werd, en slechts schijndood was? Omdat hij het in een volgende stuk over een enorm schandaal wilde hebben, waarin de maîtresse van Lodewijk XIV, madame de Montespan, verwikkeld was? In dit stuk spelen de Man met het IJzeren Masker en zijn bewakers niet alleen, volgens de principes van de Commedia dell’Arte, het levensverhaal van Molière, maar leggen zij ook een verhaal van passionele intriges en zwarte missen bloot, in scènes die nu eens macaber, dan weer komisch of poëtisch zijn.

ROLVERDELING: 3M – 1V

Molière – de Man met het Masker. Een man van alle leeftijden. Een ‘Arlecchino’.

Colombina & Colomba. De ‘duifjes’ van Molière. Twee frisse jonge meisjes, eventueel zijn ‘meiden’. Ook twee commedia dell’arte figuren.

Pantalone. Een soldaat van de wacht die graag kapitein van de wacht wil worden en alvast een nieuwe broek heeft gekocht. Hij is verliefd op Colombina, maar zij ziet meer in Molière.

Dottore. Ook een soldaat van de wacht die graag geneesheer wil worden en alvast heel hard studeert, maar jammer genoeg niet de hersenen bezit om zijn droom ooit te verwezenlijken. Hij is verliefd op Colomba, maar ook zij ziet meer in Molière.

DECOR:

De achterwand stelt een kerker in de Parijse Bastille-gevangenis voor, 1703. Het is echter een luxueuze kerker: met bed, tafel en twee stoelen, kleerkast. Door een getralied raam valt licht naar binnen.

De zijwanden bestaan uit toneeldoeken, eventueel beprikt met portretten (schilderijen) van Molière, Armande, Madeleine, Baron, Lodewijk XIV, madame de Montespan, enz. Zij worden naar believen belicht. Op de zijwanden hangen eveneens affiches van toneelstukken van Molière.

Er is een ruim voortoneel beschikbaar, iets lager gelegen dan de kerker.

Aangezien alle theater in het algemeen ‘een illusie’ wordt genoemd en dit stuk in het bijzonder een ‘verbeelding’, hoeft men zich wat aankleding van het decor en gebruikte portretten betreft geen zorgen te maken over historische werkelijkheid of realiteitsgehalte.

OPVOERINGSRECHT:

Schriftelijke toelating van vzw de Scriptomanen, p/a Patrick Bernauw, Brusselbaan 296, 9320 Erembodegem (mailto:patrick.bernauw@skynet.be– telfax 053/783010) en betaling van auteursrechten aan SABAM.